Bluegrass quiz 2020

Du har chans att vinna fribiljetter till nästa års festival. Skicka ditt svar till torsaker@gmail.com

FRÅGA 1:

Att musiken vi älskar har sitt ursprung och uppkallats efter The Blue rich mountains är något som inom genren är vida känt.                                                                                                                                            

Kanske har någon även snappat upp att Torsåker och dess Bluegrassfestival finns belägen, om inte i skuggan av, så invid ett blånande berg?                                                                                                                         

Berget sträcker sig 253 meter över havet och är ett naturreservat som bjuder besökare på såväl Tovas spännande och barnvänliga trollstigar, som klapperstensfält och flyttblock som lämnats sen istiden. Berget, vilket under vissa dagar tycks omsvepas av ett blått dis, erbjuder även sina besökare en törstsläckande tår, sprungen direkt ur en av bergets svala källor.

Ett gott tillskott under vandringen upp till rastplatsen ”Översten” där man kan njuta av utsikten över denna spektakulära bygd. Det rena klara vattnet finns även att köpa på flaska, då med bergets namn på etiketten. I byn hittar du denna, naturens energidryck att inhandla på Gulf, macken mitt i byn.                                                                                                        

1. Frågan är så, vad heter Torsåkers eget blånande berg?

FRÅGA 2:

Begreppet varannan vatten är alltså något som Torsåker kan erbjuda av bästa kvalitet, nästa fråga du då ställer dig är kanske vad vattnet skall varvas med? Även detta har vi bot på, då i form av whiskey!

Ett litet blygsamt, men ack så välproducerande destilleri kan tillgodose gemene man med en rusdryck av rang. Ett besök på destilleriet är något vi varmt rekommenderar, och nog värmer det! Om du sedan blickar ut över den spegelblanka dammen och tycker dig, som i syne, se en ö som stigit upp ur det svarta vattnet, så misstar du dig inte, ty på denna mytomspunna plats kan öar komma och gå.

Här har ”Tors Hammares” teaterförening, under årtionden, trollbundit publik med tonsatta pjäser om Evert Taube, och om asagudar och flitiga nornor, evigt spinnande livets tråd, ur spelet Ragnarrök. Ett gemytligt och välbesökt sommarcafé kan här servera hembakt och lokalt producerat, alltid med ett gott bemötande och ett gott påtår.                                                                                                                 

2. Var någonstans utmed länsväg 515 hittar du denna bruksort?

FRÅGA 3:

Visste ni att soffnötaren Kronblom och banjolegenden Ralph Stanley har något gemensamt? De föddes på olika platser i världen, på helt olika sätt, men båda med ett gemensamt uppdrag i att underhålla en publik. På såväl scener som i tidningar runt om i landet och världen har vi kunnat höra, se och läsa om sådana gubbar.                                                                                                                                        

Elov Persson var namnet på upphovsmannen till åtminstone några, Kronblom, Agust och Lotta, och Frid och Fröjd är namnet på hans seriefigurer. Dessa har alla överlevt sin skapare och lever ännu idag vidare som seriefigurer i svenska tidningar. I Torsåker finns den vackra ”Kronblomsvillan” där Elov levde och verkade och på Gammelgården, på för många av oss känd gammal bluegrassmark, pågår arbetet med att färdigställa ett museum för seriefigurerna, som inom kort även ska figurera som statyer bredvid vår lokala butik Ica Torcenter mitt i byn!

Kronblom är den gubbe som bland sina vänner är längst, liksom i serievärlden, funnits längst, och har många jubilerande år på nacken. Även om Kronblom fortfarande är verksam är han kanske inte så världsvan och vida känd som den avlidne Ralph Stanley var, men äldre, det blev han.

3. Vilket år föddes dessa förnäma underhållningens män, Kronblom och Ralph?

FRÅGA 4:

Och på tal om underhållare, bluegrass, teater, Kronblom och olika scener, blir steget inte långt till nästa blom, bröderna Blom. Viktigt och kul att veta är att Alf Blom, förutom sina framträdanden på bluegrasscenen, även har varit Torsåkers egen Kronblom på ”Tors Hammares” teaterscen under 90-talet! Lars Blom kan kallas en av Torsåkers bluegrassfestivals urfäder och drog, som ordförande i föreningen, länge det stora festivallasset. Med en början på Gammelgården 1984, en mellanlandning på fotbollsplanen, för att slutligen landa Bluegrassfestivalen vid Tors Loge och där förbli.                                                                                                                                            Bröder finns det gott om inom bluegrassgenren, låten som spelades efter denna fråga, var en låt från Stanley Brothers, idag tolkad av bröderna Kjellgren i Downhill Bluegrassband. I en svunnen tid figurerade bröder som Dalton och Cartwright i underhållningsbranschen och i samma tidsepok kunde man lägga på en lp med blå toner från Torsåker. Bröderna Blom, Alf, Hans och Lars musicerade under 1970-talet tillsammans med Gary Johansson, Göran Lomaeus och ännu ett brödrapar Thomas och Urban Haglund. På deras skiva från 1975 fanns låtar som Daddy bluegrass, Lapland high-fly och House of gold.

4. Vad hette deras band?

FRÅGA 5:

Nästa karamell blir något att suga på, eller må hända tror ni att det är en nöt och knäcker den direkt? För att inte vara långrandiga och älta vidare om bröder, så tar vi en tvärrandig vändning och blickar mot en systerfestival till Torsåkers. En ledtråd i denna fråga får vi från Lucia. Den 13 december 2019 kunde vi från tv-soffan befinna oss här och höra hur det klassiska tågandet spetsats med banjosträng till stalledräng! Men köp inte grisen i säcken och chansa, utan stoppa den i Staffans strut och dansa!

5. Varifrån kommer de dansanta grisarna, 2019 års Lucia och Sveriges äldsta Bluegrassfestival?

FRÅGA 6:

Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge. Men nog har väl alla känt att väntan kan vara för lång, och ibland förgäves? I dessa tider gäller det att hålla ut och hålla samman, men på avstånd, ingen lätt uppgift, när vi tvingas anpassa oss på så många olika sätt. Men det är bara att vänta, håll ut. Människan är väl ändå ganska bra på att vänta, jag tänker genom tiderna har det ju väntats en hel del, det är mer på senare tid, när tekniken tagit över som vi blivit bekväma och förväntar oss att allt sker med ett knapptryck.

Förr fick man gott vänta, på posten, (trots att den gula bilen var ganska snabb ändå), vänta med att ringa tills man kom till en fast telefon, vänta på morgontidning, nyhetssändning osv. Väntat har man även fått göra på ett nytt album från Downhill Bluegrassband, jag känner på mig att det kommer att vara väl väntan värt.

Senaste albumet kom 2014 och idag, på ”international bluegrassday” släpper de sitt nya album ”The final Draft”. Dock fick vi ett gott smakprov på en singel från nya skivan för bara några veckor sedan, helt utan att vänta tills den spelas på radio, eller åka och köpa den i en skivaffär, vi tackar och bockar tekniken.

6. Vad heter singeln som inte kom med snigelpost?

Skicka ditt svar till torsaker@gmail.com