Verksamhetsberättelse

Vår verksamhetsberättelse

Vår ordförande och festivalgeneral Katarina deltog i en paneldebatt på Kulturveckan i Hofors. Ett samtal och dialog om kulturens roll i samhället och vad den har för betydelse för en plats. Självklart pratade vi Bluegrassfestival och hur viktigt ett brinnande engagemang betyder för musiken och för platsen där vi lever, verkar och bor.

Föreningar, näringsliv och andra aktörer bjöds in till en träff den 16 maj där vi berättade om årets festival, vilka synergieffekter som finns och för att hitta fler samarbeten. Riktigt roligt är att Rotterdam Bluegrass festival, Europas största, hörde av sig och önskar hitta ett samarbete.

För 35:e året i rad stod jubilaren, Torsåkers Bluegrassfestival, stolt för kommunens största musikevenemang. Under första helgen i juli kunde vi traditionsenligt bjuda besökarna på en lyckad festivalhelg i Torsåkers lantliga idyll. Nytt för i år var samarbetet med Thomas Haglund och den Ensamblekurs som hölls veckan innan festivalhelgen. Detta var lyckat och deltagarna fick självklart plats på stora scenen under lördagen för att visa sina färdigheter.

På fredagen startade festivalen på Tors Loge, där fem band uppträdde. Stämningsribban lades högt inför helgen. På lördagen uppträdde tjugo akter från två scener, på utescenen och inne på Logen. Under lördagen anordnades workshops där namn som Jens Kock, Emil Ernebro, Matt Kendall, Jimmy Sunnebrandt, Christoffer Olsson och Milos Peter Klapste stod för lärandet. Vädret var, som så många gånger tidigare, underbart och efter kvällens avslut med rockabilly på Logens dansgolv, jammades det såväl ute som inne under natten. Besökarantalet uppskattades till 1500 personer. Året till ära, för att fira vår 35års festival togs ett jubileumsklistermärke fram och en ny layout syntes på både marknadsföringsmaterial som hemsida.

Möten
Styrelsen har haft fem styrelsemöten under det gångna året, varav ett årsmöte.

Slutord
Festivalen gick runt ekonomiskt och uppskattades av besökare såväl som artister. Vi tackar företag och eldsjälar som bidragit med sitt stöd under året. Till nästa år arbetar vi för att säkra festivalens fortlevnad och föreningens tillväxt. Vi vill få en bättre kommunikation mellan styrelsen och våra marknadsföringsstödjare samt medlemmar. Vårt mål är att erbjuda besökarna högklassig bluegrassmusik, och då inte bara från Sverige. Vi vill nå den yngre publiken och arbetar målmedvetet för att bevara en familjär tillställning där alla känner sig välkomna. Vi planerar därför i god tid, ser till att styrelsen ses oftare, och lämnar på så sätt inget åt slumpen.

Katarina Petersson, ordförande Torsåkers Bluegrassfestival