Om festivalen

Idén om att starta och genomföra en festival i Torsåker i vackra Gästrikland föddes av Lars Blom, Leif Sunnebrandt, Johnny ”Acke” Larsson och Tommy Järström. Festivalen arrangerades i många år på Gammelgården vid Lummerbacken med vyer över Torsåker och kohagar inramad av björk och granskog. Med tiden växte sig festivalen större och flyttades ner till byn och Torsåker IP för att sedan hitta sin plats vid Tors Loge.

Idag drivs festivalen av eldsjälar som brinner för musiken och för platsen. Föreningen är ideell, så även den tid, kraft och kärlek som läggs på genomförandet. Allt från att planera, organisera, skapa relationer till att bygga upp festivalområdet. Samarbete är en viktig nyckel och tack vare den samverkan vi har med förenings- och näringslivet i vår fina kommun kan vi varje år genomföra festivalen.  Ett gott exempel är samarbetet med Torsåker IF som idag ansvarar för den populära campingen på idrottsplatsen. Detta har gett festivalen möjlighet att få växa ännu mer.

1984 genomfördes den första Bluegrassfestivalen i Torsåker och sedan dess har artister och publik vallfärdat från när och fjärran, år efter år, för att uppleva stämningen som på många sätt är unik.

Torsåkers Bluegrassfestival är något som betyder mycket lokalt för Torsåkersbygden men även för hela Gästrikland. Torsåker har blivit lite av ett mecka för bluegrassfantaster och flera bluegrassband har spelat och bildats i Torsåker sedan festivalstarten 1984. Torsåkers Bluegrassfestival är så mycket mer än en musikfestival, den är en institution, och finns där som ett musikaliskt och kulturellt fundament.


Styrelsen Torsåker Bluegrassfestival

Ordförande: Katarina Petersson
Kassör: Jan Ekman
Sekreterare: Boel Melin
Ledamöter: Jimmy Sunnebrandt, Mikaela Sunnebrandt, Kenneth Kjellgren, Christoffer Olsson
Revisor: Lennart Eriksson


Verksamheten 2023

För 39:a året i rad stod Torsåkers bluegrassförening, stolt för kommunens största musikevenemang. Under första helgen i juli kunde vi traditionsenligt bjuda besökarna på en festivalhelg i Torsåkers lantliga idyll. Då vi fortfarande känner av en post corona valde vi att endast köra en scen på Tors Loge. Under lördagen anordnades även workshops.

Festivalen gick detta år runt ekonomiskt och den uppskattades av våra besökare. Campingen på Torsåkers IP verkar fungerat fint och artister och boende, samt campingvärdarna verkar nöjda. I år hade vi mer lokalproducerad mat där Torsåkers kött erbjöd oss riktigt saftiga hamburgare och goda korvar. Vi tackar aktörer och eldsjälar som bidragit med sitt stöd under året. Till nästa år arbetar vi för att säkra festivalens fortlevnad. Vårt mål är att erbjuda besökarna högklassig bluegrassmusik, och då inte bara från Sverige. Vi vill nå den yngre publiken och arbetar målmedvetet för att bevara en familjär tillställning där alla känner sig välkomna. Vi planerar därför i god tid, ser till att styrelsen ses oftare, och lämnar på så sätt inget åt slumpen.